Waterhardheid Nederland
Met de hardheid van water wordt het gehalte aan calcium- en magnesiumionen aangegeven in ons leidingwater. Hoe groter de concentratie van deze calcium- en magnesiumionen, des te hoger de waterhardheid. In Nederland wordt de hardheid van water uigedrukt in Duitse Hardheid (°dH). 1 Duitse graad staat voor 1 miligram calciumoxide (CaO) per 100 mililiter water, 1D° = 1 mg CaO / 100ml.
Oftewel 1 dH komt overeen met 10 milligram calcium per liter. Een waterhardheid van 5°dH betekent 50 milligram calcium per liter, en een waterhardheid van 10dH geeft aan dat er 100 milligram calcium per liter aanwezig is. Bij een hardheid van water vanaf 3°dH vindt kalksteenvorming plaats.
Kalksteenvorming kan bij verwarming of opdroging leiden tot allerlei problemen. Denk aan verstoppingen met als gevolg een verkorte levensduur van elektrische apparatuur zoals vaatwasmachines, koffiezetapparaten en boilers, maar ook door het achterblijven van kalkrestanten op servies en glaswerk, douchekranen en doucheschermen. Door het plaatsen van een waterontharder worden veel van deze problemen geminimaliseerd waardoor u op lange termijn flink kunt besparen op aanschaf- en reparatiekosten, onderhouds- en schoonmaakmiddelen.